Beschrijving tips

Scenery maken m.b.v. de printer
Gebruik een laserprinter of een inktjetprinter. Met een redelijke laserprinter kun je zwart/witte teksten (bijvoorbeeld aankomst- en vertrektableaus) zelfs tot voor schaal N, zeer klein maar leesbaar, maken vanuit een eenvoudige tekstverwerker. Met een inktjetprinter kun je plaatjes verkleind afdrukken. Het mooiste resultaat krijg je door foto's te scannen: Reclameborden, huiskamers en winkeletalages achter doorzichtige plastic raampjes, vlaggen, moderne verkeersborden, marmeren vloeren, reclame op auto's, enz. Glas-in-lood ramen maak je door een verkleinde afbeelding op een overheadsheet af te drukken. Dat ziet er bij verlichte banen 's avonds zeer mooi uit.
 
Het maken van bergen
Maak eerst een model van gaas / piepschuim o.i.d. Smeer dit in met een basislaagje ROTBAND als hechting. Nadat dit droog is smeer (en "gooi") je een tweede dikkere laag rotband aan. Als dit enigszins droog is trek je met een vochtig plamuurmes scherpere hoeken aan de "bulten". Nadat dit droog is vlak je de scherpe kanten af met een plamuurmes / vijl o.i.d. Verf de berg in de juiste kleur (verschillende tinten grijs). Als dit droog is ga je met een platte kwast met een beetje witte verf van beneden naar boven langs de randen om een erosielaag aan te brengen. Daarna met (hout)lijm gras aanbrengen.
 
Het maken van rotsen
Dat kan met houtschilfers zoals die ook gebruikt worden om in de tuin op borders te strooien. Materiaal is erg licht, gemakkelijk te splijten en te plakken en het ziet er erg realistisch uit, vooral na overschilderen/spuiten.
 
Rotspartijen
Aluminiumfolie verkreukelen en daarna uitvouwen. Het Aluminiumfolie op de plaats aanbrengen met lijm of in het gips drukken. Dit geheel laten drogen en verven/spuiten.Vergeet niet de schaduwkantjes te accentueren.
 

Het maken van dakpannen
Maak dakpannen en daken van golfplaat. Gebruik een kunststof "dakpannen" plaatje uit de winkel als mal. Leg daar overheen een stukje aluminiumfolie en strijk dit goed aan met een stevig borsteltje tot het hele dakpanmotief duidelijk zichtbaar is. Draai de folie om en smeer er voorzichtig met een zacht kwastje houtlijm op. Als het droog is herhaal je dit nog twee keer om het wat steviger te maken. Zijn het hele grote vlakken dan kun je er ook na de eerste keer lijmen een stukje verbandgaas op plakken. Als dit klaar is kun je het dak beter eerst op de huisjes lijmen en daarna schilderen of spuiten. Zo maak je ook muren, kleine rotsblokjes, golfplaten enz.

Tuinen
Voor het aanbrengen van tuinen op de modelbaan kun je de Davilex tuin 3D cd-rom van Rob Verlinden gebruiken. Eerst ontwerp je er een tuin mee en als hij klaar is en uitgeprint dan ga je met grasmatten en strooisel langs de getekende paden, waardoor je ook niet altijd dezelfde bestrating hoeft te hebben.
 
Ballastgrind
Je kunt vrij goedkoop ballastgrind maken van kattenbakvulling. Lekker stampen, en dan zeven, omdat kattenbakgrit lekker poreus is. Ook gemakkelijk te verven met b.v. waterverf. Plakken doe je met een mengseltje van houtlijm en water 1:4.
 
Overtollig strooimateriaal
Het gebeurt nog wel eens dat een deel van het strooimateriaal niet vast zit en dus verwijderd moet worden. De losse restjes opzuigen met een stofzuiger met in het mondstuk een nylon panty en al het losse zand, gras of ballastkorreltjes kunnen na het uitzetten van de stofzuiger hergebruikt worden. NB. Wel op tijd opvangen als je de stofzuiger uit zet.
 
Verstopte lijmtuit
Heb je zo'n lijmpotje met een metalen tuitje en zit deze regelmatig verstopt? Even verwarmen met een aansteker, rechtop houden en er wat lucht doorheen blazen door in het potje te knijpen. En het tuitje is weer open.Tips